fredag 22 april 2011

Överlevnad

Det är härligt att vakna upp utan en signal som skränar. Men vart är solen? I Enköping kommer temperaturen ligga runt 20grader i helgen, så det vore synd om den inte vill titta fram här också.

Vi har haft otroligt tur med vädret i veckan. Ytletning har vi spenderat veckan åt. Gick sakta på ett led fram och tillbaka över skjutfälten, i syfte att plocka upp skrot som i gamla patroner, projektiler och dylikt. Det görs en gång/år just för att det inte ska ligga där och skräpa.
Kan ju inte säga att det var speciellt stimulerande att gå där, och inte det minsta ansträngande. Så även om det blev långtråkigt så var det lugnt och skönt. Vi hade solen som gassade på oss, och efter en hård vinter tänker jag inte klaga på att det var varmt. Fick färg i ansiktet! Mer rött än brunt. Dessvärre var det de enda stället färgen kunde ta, det enda stället på kroppen som huden blottade.

När vi inte ytletade hade vi överlevnadsutbildning. Vi fick lära oss hur man gör upp en eld med eldstål. Vi kokade vatten och byggde bevacker. Små kojor bestående av granris som vi skulle sova under. Första natten sov vi i grupp, den värsta natten. Jag sov ytterst så kylen kröp upp över ryggen. Den natten blev det inte speciellt mycket sömn. Andra natten sov vi stridsparsvis. Två och två. Den natten sov jag bäst med mycket mer värme. Vi byggde en liten, liten bevack som vi skedade i. Vi hade en eld som stod precis utanför i huvudhöjd och vi värmde stenar som vi stoppade i armhålorna och vid fötterna. Det blev en underbar värme.
Sista natten sov vi själva. Jag byggde min egen bevack, klädde den med massa granris, både underifrån och över. Gjorde upp en eld och värmde stenar. Jag sov bra tills stenarna blev kalla och var tvungna att värmas upp igen. Vi fick ingen sovsäck, det vi skulle klara oss på var långkalsonger, fältskjorta, värmetröja, sockor. Vi stoppade fötterna i våra väskor och hade en större jacka över oss. Som inte täckte kroppen på långa vägar. Men det var kul. Kul att veta att man kan göra det rätt bra för sig i dess förhållande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar