Rabarberpaj med marängtäcke
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
125 g smör el. margarin
ev. 1 msk vaniljsocker
fyllning:
ca: 500 g rabarber
1 dl socker (lite mindre)
marängtäcke:
3 äggvitor
1 dl socker
Hacka ihop mjöl, havregryn och fettet till en smidig deg, den blir något kladdig. Låt vila i kylskåp 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, enda upp på kanterna och nagga botten. Låt vila i kylskåp 20 minuter. Det gör att den inte spricker lika lätt i ugnen sedan.
Grädda i mitten av ugnen 15 minuter, på ugnsvärme 200 grader.
Skär rabarbern i små bitar. Smält ihop rabarbern med sockret till en kompott på svag värme, rör om ofta.
Låt pajskalet svalna lite och lägg därefter i kompotten.
Vispa äggvitorna till en fast form. Tillsätt därefter sockret och vispa i 15-20 minuter, hellre för länge än för lite!
Bred marängen på kompotten och ställ in i mitten av ugnen men sänk nu värmen till 175 grader. Pajen är klar när marängen har fått en fin gyllenbrun färg, men en riktlinje är att ha den i ca: 15 minuter i ugnen.
Jag serverade den med vaniljvisp, men det var helt onödigt! Märkte att den inte alls behövde ha något tillbehör över huvudtaget.
Godast tycker jag den blir när den serveras rumstempererad.
åh va smarrigt det ser ut
SvaraRadera