söndag 20 maj 2012

Rabarberpaj med fluffigt marängtäcke

Rabarberpaj med marängtäcke

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
125 g smör el. margarin
ev. 1 msk vaniljsocker

fyllning:
ca: 500 g rabarber
1 dl socker (lite mindre)

marängtäcke:
3 äggvitor
1 dl socker


Hacka ihop mjöl, havregryn och fettet till en smidig deg, den blir något kladdig. Låt vila i kylskåp 30 minuter. 

Tryck ut degen i en pajform, enda upp på kanterna och nagga botten. Låt vila i kylskåp 20 minuter. Det gör att den inte spricker lika lätt i ugnen sedan. 
Grädda i mitten av ugnen 15 minuter, på ugnsvärme 200 grader. 

Skär rabarbern i små bitar. Smält ihop rabarbern med sockret till en kompott på svag värme, rör om ofta. 

Låt pajskalet svalna lite och lägg därefter i kompotten. 

Vispa äggvitorna till en fast form. Tillsätt därefter sockret och vispa i 15-20 minuter, hellre för länge än för lite!

Bred marängen på kompotten och ställ in i mitten av ugnen men sänk  nu värmen till 175 grader. Pajen är klar när marängen har fått en fin gyllenbrun färg, men en riktlinje är att ha den i ca: 15 minuter i ugnen. 

Jag serverade den med vaniljvisp, men det var helt onödigt! Märkte att den inte alls behövde ha något tillbehör över huvudtaget. 
Godast tycker jag den blir när den serveras rumstempererad. 


1 kommentar: